За да отгледате дълга и блестяща коса не е необходимо да завършите курс по фризьорство и основи на химията, а да се грижите за нея както се грижите за своето тяло, за да бъде то здраво и силно. В сайта на Пол Мичъл за България държим съветите ни да са различни от повечето непроверени алхимични формули, намиращи се в интернет, от вида „Маска с банан мед и мляко за здрава и силна коса.“, и за това нека ви разкажем малко за космената структура.

Косата на всеки от нас е генетична даденост. Нейната гъстота зависи от броя на фоликулите, които се намират в скалпа ни, а плътността й (нейната „дебелина“) най-често от нашия произход. При хората от европеидната раса диаметърът на косъма е от 0.04 – 0.06 мм при тънката коса до 0.08 – 0.1 мм при плътната. Азиатците се радват на по-плътен и остър косъм, с обла структура с диаметър от 0.08 – 0.12 мм. Поради смесването на расите през вековете, плътността на вашата коса може да бъде по-голяма, дори и да сте със съвременни европеидни корени, но винаги е генетично заложена. За една година тя израства от 12 до 25 см, като съществуват и огромни щастливци, чиято коса расте с по 40 см годишно, но за тях както и за НЛО всички сме чували, но никой не ги е виждал.

Тъй като растежа и здравината на косъма зависи от фоликулите, а те от своя страна от нашето кръвообращение, за да имаме здрава и дълга коса, на първо място е най-важно да имаме здрав организъм и да се храним правилно. За това в настоящата статия ще обърнем особено внимание на този съвет. Всички продукти грижещи се косата, спрямо тяхното предназначение, са създадени, за да поддържат скалпа чист и хидратиран и да запазят целостта на кутикулните пластове по дължините. Да, съществуват и редица продукти създадени единствено с търговска цел, не изпълняващи коректно предназначението изписано на опаковката им, но те не са предмет на тази статия.

Ето и съветите, които специалистите от лабораториите и салоните на Paul Mitchell ни дават за правилна грижа към косата ни:

1. Правилният хранителен режим е в основата на здравата коса.

Както споменахме храната е в основата на растежа на косъма. От една страна тя трябва да снабдява тялото с достатъчно енергия, която да помага на кръвообращението ни, а от друга да доставя нужните протеини на косата. Все пак структурата й е изградена от вид протеин, наречен кератин. Едни от най-полезните храни за нашата косата лесно могат да се открият на българския пазар, а именно: птиче месо (пилешко, пуешко или патешко), картофи (традиционни или сладки), кисело мляко, яйца, зърнени храни (мюсли, корнфлейкс и др.), спанак и канела. Специалистите препоръчват и хапването на по-екзотични храни като сьомга, гуава и стриди, но залагайки и на по-традиционната кухня, косата ви ще расте здрава.

2. Използвайте продукти създадени за вашия тип коса.

Всеки човек е различен и дори хора с едни и същи родители, нямат еднаква структура на тялото, тип кожа или коса. За да бъде тя здрава, трябва да използвате продукти подходящи за нея. Шампоанът за естествени къдрици, не е подходящ за тънка и права коса. Всеки от нас си е избрал различна професия и начин на живот, което от своя страна води до по-често или по-рядко измиване на косата. Знаейки това, химиците и фризьорите на John Paul Mitchell Systems са създали над 100 различни продукта с марка Paul Mitchell. Голямото разнообразие и спецификата на различните козметични линии е и една от причините, Paul Mitchell да се продава единствено от фризьорските салони.

3. Не използвайте всеки ден машата или пресата за изправяне.

Научно доказано е, че ежедневното третиране дори и с най-щадящата преса, маша или сешоар ще увреди космената структура. Да, с марка Paul Mitchell има изключително иновативни продукти и уреди за топлинно третиране на косата, които със сигурност я защитават, но те нямат магични способности. Ако ежедневно нагрявате една материя, то тя с времето ще промени своята структура и ще изтънее. Дори и част от тялото ни, косата няма регенеративни способности по дължините си, за това е добре да разредите използването на маша, преса и сешоар до 2-3 пъти седмично. И задължително да използвате продукти, предпазващи я от топлинно въздействие, като Hot Off The Press®.

4. Изберете си прическа и цвят, подходяща за вашия тип коса и стила ви на живот.

Ако искате дълга, блестяща и здрава коса, генетично притежавате тънък косъм с черен пигмент и плувате три пъти седмично, никога не ставайте платинено руси.
Факт е, че откакто Норма Джийн се превърна в блондинката Мерилин Монро формулите на продуктите за изрусяване се промениха многократно, но всички те и до днес извършват едно и също нещо – „изтеглят“ пигмента от косъма по химичен път. Това освен че нарушава в по-малка и в по-голяма степен неговата структура, превръща последващата грижа за косата в скъпо на време и ресурси преживяване. Водата в басейните, дори и пречистена чрез хидролиза и електролиза, е обогатена с различно съдържание на сол или химикали. Те влияят негативно на космената структура, а плуването като спорт предполага често измиване на скалпа. За това и започнахме съвета си с този пример. За да имате блестяща и здрава коса, освен да ползвате правилни продукти е добре да разкажете на фризьора си за начина ви на живот и заедно с него да изберете най-правилната прическа и стайлинг, които да отговарят освен на вашите желания, и на типа ви коса.

5. Предпазвайте косата си от външните влияния.

Главният герой в днешната статия, както и кожата ни ежедневно са изложени на атмосферните влияния. За това е важно да ги защитаваме от негативните външни фактори. За разлика от повърхностния слой на кожата, който ежедневно се хидратира от вътрешната й структура, колкото по-дълга става нашата коса, толкова по-отдалечена е тя от хидратацията, осигурявана от скалпа ни. Липсата на естествена защита я изсушава и в последствие тя се накъсва и връхчетата й се разслояват (т.е. „цъфтят“). За да противодействаме на тези процеси трябва да доставяме на дължините нужните подхранващи съставки, които да регулират хидратация и защитават косъма от вредните UV лъчи. Марката Paul Mitchell предлага професионални продукти за коса, с високо съдържание на естествени подхранващи съставки, с които ще поддържате вашата коса здрава и силна.

6. Не се доверявайте на недоказани специалисти и продукти с неясен произход.

Пазарът днес, с помощта на интернет предлага разнообразие от специалисти и продукти, но крие и множество рискове от неквалифицирани услуги и опасни съставки. Когато избирате шампоан, балсам, масло или фризьорски салон, използвайте възможностите предлагани от новото време, за проверка на истинността и качеството. Щастливи сме, че можем и да сме ви полезни и в това микро проучване. Козметичните линии, създадени с марка Paul Mitchell се разпространяват единствено чрез фризьорските салони, а на сайта на Пол Мичъл България ще откриете доказани специалисти, които работят с тях и продават домашната грижа, произведена от John Paul Mitchell Systems.

източник: paulmitchell.bg

Написано от studio A